ЦИК глобява за “класации”, информиращи за вота

Централната избирателна комисия е взела решение за съставяне на акт за административно нарушение на една електронна медия за огласяване на предварителни резултати от изборите, обяви говорителката на Комисията Камелия Нейкова. Тя каза, че до момента в ЦИК са получени общо 33 жалби и
сигнали за нарушения в днешния изборен ден, свързани основно с нарушаване на Изборния кодекс, като се огласяват резултати от допитвания под формата на най-различни класации, какъвто е случаят и със санкционираната медия.

При последващи сигнали и установени нарушения ще бъдат съставени актове и на останалите медии, каза Нейкова.

В момента ЦИК извършва проверка на всички медии дали не извършват подобни допитвания в нарушение на Изборния кодекс, информира говорителката.

Както е известно за тези избори ЦИК реши да забрани текущото огласяване на резултати от екзит-пола на различни агенции, което по традиция се правеше под формата на музикални, театрални, кино и др. класации. В днешния ден единствено “Блиц” публикуваше данни за температурата в различни български градове, чийто имена съвпадаха с имената на лидери на партии и коалиции.

Забраната на ЦИК обаче не се отнася за написаното в социалните мрежи, тъй като комисията няма никакви права в тази част от личния живот на хората, както и върху това, което медии и организации споделят в социалните мрежи, без да нарушават правилата на самите мрежи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.