ЦИК е регистрирала над 50 000 наблюдатели за евровота

ЦИК изтегли номерата на бюлетините

Над 50 000 са регистрираните наблюдатели за евроизборите в неделя. Моите очаквания са, че ще надхвърлят 60 000 души. Това съобщи пред Нова тв един от тримата официални говорители на ЦИК Цветозар Томов.

Запитан защо партиите са решили да регистрират толкова много наблюдатели, Томов отговори: „Не е толкова страшно, ако една организация, която иска да наблюдава изборите е близка или има връзка с някоя партия. Аз не виждам това да е толкова страшно. Изборите трябва да са открити и наблюдаеми. Но мен ме притеснява дали тези хора реално ще имат тази функция по време на изборите, защото Централната избирателна комисия не може да упражнява никакъв методически контрол над подготовката на наблюдателите”.

Цветозар Томов коментира още, че новият Изборен кодекс е трудно да бъде разяснен дори на изборната администрация. Поради тази причина говорителят на ЦИК изрази опасения, че „повечето то тези хора не са подготвени да изпълняват тази функция и следователно има някаква друга, може би, и ние не знаем каква е тя”. Томов допълни, че ЦИК не е упълномощена да провери всеки един от наблюдателите, тъй като функцията й е само да ги регистрира.

В четвъртък вечерта до късно ЦИК е заседавала по случая с разследването на Нова телевизия за икономическия натиск на работници, който се оказва върху работниците от мини „Бобов дол” да гласуват за определена партия по време на евровота.

Томов поясни, че е имало идея ЦИК да изпрати свои представители в секциите в Бобов дол, за да проследят изборния ден до преброяването на бюлетините. Предложението обаче е отхвърлено, тъй като не е събрало нужната подкрепа от 2/3 от членовете на ЦИК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.