Цифрова ефирна телевизия – тука има, тука нЕма

Пълният списък на покритието на цифровия телевизионен сигнал по населени места е публикуван на информационния сайт на цифровизацията, но е доста непълен. Там за момента няма данни за обществения мултиплекс, от който се излъчват програмите на БНТ1 и БНТ2.

Списъкът е изготвен по данни на “НУРТС Диджитал” – дружеството, което оперира първите два частни мултиплекса. На първия от тях (с 96,2% покритие на населението по данни на НУРТС) са качени програмите на bTV, Нова телевизия, TV7, News7, bTV Lady, РИНГ, Diema Family. На втория (85% покритие) е телевизия Bulgaria on Air.

От общо 5289 населени места в страната, в 393 няма никакво покритие на цифровия сигнал. Повечето от тях (337) са с население под 200 души. 3538 населени места  имат над 90 % покритие по население, 1009 населени места – от 30 до 90 % покритие по население, за 225 населени места е осигурено от 10 до 30 % покритие по население, а за 124 населени места цифровият сигнал достига до не повече от 10% от населението. В останалите населени места са покрити над 90% от населението, обобщават от “НУРТС”.

На пръв прочит най-много населени места без ефирна телевизия – най-вече села – има в района на Благоевград, Петрич, Струмяни, Малко Търново, Велико Търново, град Елена, Габрово, Севлиево, Трявна, Ардино, Кирково, Крумовград, Черноочене, Кюстендил, Невестино, град Рила, Тетевен, Угърчин, Берковица, Монтанско, Трън, Лъки, Смолянско, Годеч, Драгоман, Своге, Мъглиж, община Антоново и др, преброили са колегите от offnews.bg.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.