ЦИД: Българите посочват депутатите и партийните лидери за най-корумпирани

Българите посочват депутатите, партийните и коалиционни лидери за най-корумпирани, докато при митническите служители корумпираността, въпреки че остава висока, е намаляла през годините. Това каза о. р. генерал Чавдар Червенков от Центъра за изследване на демокрацията, който изнесе доклад за оценка на корупцията през 2014 година в Благоевград, пред членовете на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията, предаде „Фокус”. Според представените данни през 2013 година само 5 души са осъдени за злоупотреба със служебно положение, а 104 са лицата, осъдени за подкуп. По-малко корумпирани са станали лекарите, данъчните служители, следователи, прокурори и митническите служители, докато корупцията се е засилила при журналистите, министрите, депутатите, общинските съветници и служители, посочи ген. Червенков.

Според бизнеса най-често срещаните нередности при възлагането на обществените поръчки в страната ни са конфликтът на интереси и спецификации, създадени по поръчка на определени компании. Ген Червенков акцентира върху факта, че има показатели в България, които са по-добри от тези в другите европейски страни относно обществените поръчки.

В регионален план, на Балканите България е на трето място – след Албания и Черна гора – по корупционни практики, поне според оценката на бизнеса и гражданите на съответните страни. След нас с доста сходни показатели са Сърбия, Македония, Косово и Босна, като със сравнително добри резултати са Турция и Хърватия.
Това показва, че явлението е характерно за страните в нашия регион”, заяви ген. Червенков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.