Централната банка на Гърция предупреждава за финансов и политически апокалипсис

Гръцката централна банка предупреди за пръв път, че евентуален провал на гръцките лидери и кредиторите на страната да постигнат спасително споразумение ще бъде началото на болезнен курс, който ще доведе първоначално до гръцки дефолт, а накрая и до излизане на страната от еврозоната, а най-вероятно и от Европейския съюз. Което, за съжаление звучи колкото апокалиптично, толкова и реалистично. Сякаш говори Касандра…

В доклада на Централната банка в Атина за паричната политика в периода 2014-2015 г. се изтъква, че постигането на ново споразумение с кредиторите е от най-голямо значение за отблъскването на непосредствените заплахи за икономиката. Което със сигурност е така, но дали се връзва с практиката, по която финансовия министър Варуфакис прилага теоретичните си познания за теорията на игрите?

Гръцката централна банка посочва още, че страната рискува отново да попадне в период на рецесия и предрече, че сегашното забавяне на икономиката ще се ускори през второто тримесечие на годината. Според авторите на текста сегашната дългова криза може да прерасне в неуправляема криза с високи рискове за банковата система и финансовата стабилност. Излизане от еврозоната още повече ще усложни ситуацията и ще доведе до нова валутна криза, заради която ще се увеличи инфлацията.
Всичко това ще означава дълбока рецесия, драстично намаляване на доходите, значително увеличаване на безработицата и разрушаване на всичко това, което е направено за гръцката икономика през годините на членство в ЕС, особено след влизането в еврозоната.

Банката изтъква, че решително подкрепя споразумение с партньорите “като исторически императив, който не трябва да бъде игнориран”.

“Имаме нужда от споразумение, с което дългът ще стане управляем и следващите поколения ще бъдат освободени от бремето му. Нямаме право да оставяме дълга като наследство”, се казва в доклада.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.