Цените на петрола паднаха до шестгодишно “дъно”

Цената на петрола паднаха до най-ниското си ниво от шест години насам за втори път в рамките на една седмица. При приключване на търговията на Нюйоркската борса американският лек суров петрол с доставка през септември се закова на 42,23 долара за барел. За последно цената му беше на подобни нива през март 2009 година, припомня Нова ТВ. Освен тенденциите на световните пазари, за ниските цени допринесоха данните за увеличаване на американските петролни резерви.

У нас през последната седмица горивата по бензностанциите поевтиняха с 2-3 стотинки, но масовият бензин А-95 и дизеловото гориво остават на ниво 2,30-2,29 лева/литър, което е с малко повече от 10% по-евтино от времената, когато петролът вървеше по 142 долара за барел (краят на юни 2008 година), но пък доларът беше значително по-евтин.

В миналото от “Лукойл” бяха обяснили, че цената на петрола формира 41% от цените на произвежданите от рафинерията горива.

Експерти коментират, че МФ и НАП нямат сметка от поевтиняването на горивата, тъй като така намаляват и приходите от ДДС, които държавата получава. Другата гледна точка е, че при по-евтини горива ще има по-голямо потребление и така приходите от ДДС ще се запазят, а ниските цени на горивата ще стимулират бизнеса. Но така или иначе бензините и нафтата в момента се търгуват само с 30-40 ст. по-евтино от времето, когато петролът се продаваше за около 150 долара за барел.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.