Цацаров: Злоупотребата с лични данни се проследява трудно

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че кражбите и злоупотребите с лични данни, особено в подписките на партиите, са много трудни за проследяване и за установяване на извършителите. Той коментира темата преди днешното заседание на ВСС.
“Установяването на извършителите е изключително труден процес, защото едва ли някой си мисли, че партия или коалиция на едно единствено място чрез едни и същи хора е събирала подписи. Мисля, че поне за немалка част от тях може да се достигне до регион или нещо друго. Друг е въпросът, че в тези случаи са използвани личните данни на хора, които са в интернет – в търговския регистър, в други бази данни, навсякъде. Самото подписване е престъпление”, обясни главният прокурор. Цацаров допълни, че има 20 жалби на хора, които са открили личните си данни в партийни подписки. Всички жалби, които съдържат конкретни данни за престъпление и жалбоподателят може да се индивидуализира, ще бъдат изпращани на прокуратурата, увери главният прокурор. Такава договореност е постигната на вчерашната среща в ЦИК с представители на прокуратурата и на Комисията за защита на личните данни.
Целта на прокуратурата, според Цацаров е да се търси както този, който е събирал подписите, така и хората, които са подписвали гражданите.
Главният прокурор се съгласи със становището на адвокат Александър Кашъмов от вторник, според който работодателите могат да злоупотребяват като проверят политическата принадлежност на служителите си чрез електронната форма на сайта на ЦИК. По думите на Цацаров, на практика тази форма на проверка дава възможност за ясно дефиниране на политическите възгледи на лица, ако разполагаш с техните данни – например от ведомостите за заплати или от индивидуалните трудови договори.
До края на деня на интернет страниците на ЦИК, Комисията за зашита на личните данни и прокуратурата ще бъде публикувано общо становище за администрирането на сигнали за неправомерно използване на лични данни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.