Цацаров защити прокуратурата, укори ДАНС в престараване

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има политически мотиви в действията на обвинителя от Софийската градска прокуратура, образувал проверка срещу президента Росен Плевнелиев заради срещата му с шефа на EVN във Виена, съобщи БНР. Цацаров коментира темата часове след като “Капитал” писа, че прокуратурата се е опитала да разследва държавния глава за държавна измяна.
Междувременно в с. Пристое президентът Плевнелиев обяви пред журналисти, че благодари на главния прокурор за бързата му реакция, довела до спиране на прокурорската проверка.
Пред БНР Цацаров не съобщи името на прокурора, но каза, че му предстои среща с него и с шефа на Софийската градска прокуратура.
Главният прокурор потвърди, че образуваната преписка за проверка е била възложена на ДАНС. Цацаров изтъкна, че Агенцията е получила конкретни указания от прокуратурата: да поиска обяснения от подалия сигнала Николай Бареков, да разбере с какви документи разполага той, както и “да обсъди каква е фактическата обстановка”.

След което главният прокурор коментира, че действията на ДАНС по случая били “далеч надхвърлящи указанията на прокурора”.

След като от Агенцията за национална сигурност изпратили писмо до администрацията на Плевнелиев с въпроси, от президентството са сигнализирали на главния прокурор. Впоследствие Върховната касационна прокуратура е прекратила проверката на основание на това, че президентът не може да бъде разследван под никаква форма.

Цацаров заяви, че не вижда каквито и да е било политически мотиви, нито непрофесионално поведение на прокурора.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.