Цацаров: Ще се пише нов проект за съдебна реформа, ако промените в Конституцията не минат

Цацаров призна, че Слънчев бряг е държава в държавата

Естествено, че трябва да има съдебна реформа, но аз не възприемам подхода, при който първо имаме стратегия, после изведнъж ни хрумва да правим изменение в Конституцията, после правим един закон за Съдебната власт, като този проект се прави от два други готови проекта – единият създаден от една съсловна организация, другият за електронното правосъдие… Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти преди заседанието на ВСС. По думите му, резултатът от всички тези дейтвия е, че сега се чака да се види дали конституционните изменения ще бъдат приети, защото законопроектът е в зависимост от тях.

“Ако не бъдат приети очевидно е, че ще трябва да се пише четвърти проект”, допълни Цацаров. Според главния прокурор всичко това трябва да върви паралелно с още една линия на действия – изменения в НПК, ГПК, ЗАН, които не зависят от Закона за съдебната власт и Конституцията, но определят правилата, по които хората правораздават, или се явяват пред съд и т.н.

Главният прокурор коментира като ненужна идеята на министъра на правосъдието за международен одит на прокуратурата.

“В първия мониторингов доклад, по времето когато започнах работа, като главен прокурор , беше препоръчано извършването на функционален одит на Прокуратурата. Този одит беше извършен, като в резултата на него беше съставен план за действие. Това Европейската комисия (ЕК) го прие и отчете. След това се каза, че ще се прави международна експертиза на прокуратурата от независими международни експерти. При цялото ми уважение в битността на министъра, в предното му битие, като активист на неправитлествена организация – нямаме нужда от подобно нещо. Освен това, аз не виждам вариант, при който прокуратурата ще бъде подложена на одит от международна организация от неправителствени експерти при положение, че такъв е направен и ЕК го е приела.”, изтъкна Сотир Цацаров.

Главният прокурор говори и по темата “КТБ”. Цацаров оповести, че до края на месеца се очаква да бъде назначена счетоводна експертиза с участието на международни експерти по делото за източването на 206 млн. лева от банката. Оказа се, че тази експертиза се е забавила поради липса на средства за възнаграждение на вещите лица.

Цацаров предположи, че е възможно при тази експертиза представители на международната компания AlixPartners Services UK LLP (която ще разследва фалита на КТБ), да бъдат привлечени в качеството на експерти, но ще действат като физически лица.

Цацаров каза още, че ако процедурата по екстрадицията на Цветан Василев в Сърбия се забави, има възможност делото да бъде внесено в съда и мажоритарният собственик на КТБ да бъде съден задочно.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.