Цацаров: Прокуратурата няма да проверява твърденията на Цв. Василев

Държавното обвинение няма да проверява казаното от Цветан Василев, както за срещите, които е правил по отношение състоянието на КТБ миналия юни, така и твърденията, че проблемите му са били инспирирани от действия на Делян Пеевски.
Това съобщи пред БНР главният прокурор Сотир Цацаров. Той отказа да коментира по същество вчерашните обвинения на банкера Цветан Василев, че държавното обвинение е било използвано в разправата срещу него и отклони въпроса с думите: “Всеки има право да казва това, което мисли и във формата, която си избере”.

Във връзка с твърдението на банкера, че управителят на БНБ Иван Искров е знаел какво става в КТБ, Цацаров припомни, че гуверньорът на Централната банка така или иначе дава показания в рамките на делото за източването на банката.

Предупреждението на Цветан Василев, че е оставил заверени показания в чужбина, ако нещо се случи с него, главният прокурор коментира с думите: “Всеки сам решава как да действа. Решил е да действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Ако някой смята, че защитата на една теза е да съобщава, че е оставил някъде едни документи, аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета”.

По-рано днес вложителите с негарантирани депозити в КТБ поискаха контрол над временните синдици. Според адвокат Николай Радев, който представлява Асоциацията на пострадалите от КТБ, останалите кредитори на банката трябва да имат еднакви права с Фонда за гарантиране на влоговете.

С последните промени в Закона за банковата несъстоятелност се дават големи правомощия на временните синдици, но няма как те да бъдат контролирани, заяви адвокат Николай Радев. По думите му, това води до неравнопоставеност на кредиторите, в случая дори и на Фонда за гарантиране на вземанията, за който се твърди, че е привилегирован кредитор спрямо останалите, но това не е така.

Асоциацията на пострадалите от КТБ е поискала среща с Фонда за гарантиране на влоговете и с председателя на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.