Цацаров поиска от ВСС отстраняването на Пенгезов като шеф на САС

Главният прокур катоор Сотир Цацаров поиска от ВСС отстраняване от длъжност на Веселин Пенгезов, председател на Софийски апелативен съд, до приключване на наказателното производство срещу него, предаде „Фокус”.
На днешното заседание на ВСС трябва да се вземе решение за отстраняване на Веселин Пенгезов – съдия, председател на Апелативен съд гр. София, както и отстраняване от длъжност на Петър Петков – съдия, председател на Военно-апелативен съд.
„Прокуратурата се е постарала, искането да бъде максимално подробно. На 21 май 2010 година е образувана прокурорска дописка, по сигнал на министъра на вътрешните работи. След извършване на проверката, е образувано досъдебно производство. То започва през септември. След извършване на съответни действия, и събиране на доказателства на 2 април е изпратено във Военна прокуратура в София”, обясни Цацаров пред членовете на ВСС
За обвиненията на Пенгезов, Цацаров обясни, че се касае за неизпълнение на задължения по служба, за умишлено улесняване на присвояване в големи размери и като трето обвинение – отново като помагач улеснил полк. Петков, който е представил неверни данни по ОПАК.
Главният прокурор изтъкна, че има и четвърто обвинение към Пенгезов – отново, че действа като помагач.
Сотир Цацаров допълни още, че разследването е в ход, а към наказателното производство на Веселин Пенгезов е привлечена като обвиняема и Мария Дивизиева.

„Обвинението е, че в качеството си на длъжностно лице, и като възложител на обществени поръчки, не е изпълнил служебните си задължения. Ако ВСС реши, че хипотезата е по чл. 230 ал. 1, безусловно отстраняване. Ако реши, че е по чл. 230 ал.2, становището на прокуратурата е категорично, че се налага отстраняване по длъжност”, каза още Сотир Цацаров, цитиран от “Фокус”.

Припомняме, че на 28 април Военната прокуратура предяви обвинения на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на председателя на Военноапелативния съд Петър Петков, но не поиска налагането на мерки за неотклонение.

В същия ден Пенгезов, който е о. р. генерал съобщи пред репортери, че му е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване. Председателят на Софийския апелативен коментира, че според него делото е от компетентността на Софийска градска прокуратура, а не – на военните. И освен това каза, че няма намерение да наема адвокат – щял да се защитава самичък като Георги Димитров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.