Цацаров поиска от ВСС да отстрани от длъжност съдия Владимира Янева

В началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров поиска от съдебното правителство да отстрани временно председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заради образувано срещу нея досъдебно производство. То е свързано с разработката „Червеи“, при която Янева е разрешила неправомерно използването на специални разузнавателни средства.

ВСС реши да покани съдия Владимира Янева на изслушване в 14:30 ч. Това е прецедент. До момента ВСС не е канил на изслушване магистрат, който се предлага за отстраняване от длъжност за образувано досъдебно производство, съобщи “Правен свят”.

Главният прокурор каза още, че по досъдебното производство се разследва и бивш служител на МВР, сега на ДАНС, заради това, че е съставил официални документи, касаещи искания за разрешаване на СРС-та, в които е удостоверил неверни обстоятелства.

До момента няма официално обвиняеми по производството, каза Сотир Цацаров. Той допълни, че все още се събират доказателства и е вероятно в бъдеще кръгът на евентуалните обвиняеми да се разшири.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.