Цацаров поиска от ВСС да отстрани от длъжност окръжния прокурор на Плевен

Цацаров призна, че Слънчев бряг е държава в държавата

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за временно отстраняване от длъжност на окръжния прокурор на Плевен Иво Радев, съобщиха от държавното обвинение.

Искането за отстраняване е направено във връзка с повдигано обвинение на окръжния прокурор на Плевен за склоняване на прокурор Снежана Георгиева да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването (престъпление по чл. 289 пр. 2- ро от НК). Спрямо Иво Радев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 3 000 лв.

Предложението на главния прокурор е на основание чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт – ” В случаите по чл. 132 от Конституцията на Република България, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, Висшият съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство”.

Искането е във връзка с повдигнатото срещу Радев обвинение, че е склонявал прокурор Снежана Георгиева да не поддържа предложение за кумулиране на влезли в сила присъди по отношение на осъдения Ивайло Ячков., уточнява “Правен свят”. Медията припомня, че ден, след като беше повдигнато обвинение на Радев, защитникът му Георг Спартански коментира, че разследването е резултат от недоволство на прокурор Георгиева, която е била кандидат за поста окръжен прокурор преди 3 г. и половина. По онова време тя била заместник-окръжен прокурор на града. След избора на Иво Радев обаче подалата жалба прокурорка не попаднала в екипа на новия административен ръководител.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.