Цацаров поиска имунитета на Сидеров и Чуколов

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Исканията са във връзка с разследване на Софийска градска прокуратура на хулиганска проява в гр.София на 09/10.10.2015г, пише в съобщението на прокуратурата. Според държавното обвинение, доказателствата по делото сочат, че Сидеров и Чуколов в съизвършителство по между си са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи при СДВР, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред и се е отличавало по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост.

Установено е също, че Волен Сидеров и Десислав Чуколов поотделно са причинили леки телесни повреди на двама полицейски органи при изпълнение на службата им.

По-рано днес се проведе поредното съдебно заседание по делото срещу Волен Сидеров за хулигански прояви и посегателство срещу полицай на летище Варна през януари 2014 година. Сидеров дойде в Съдебната палата, където заяви пред репортерите, че ако Цацаров поиска имунитета му, то самият Сидеров ще поиска имунитета не само на Цацаров, но и на прокурора на София, на главния секретар на МВР, както и на директора на СДВР заради организираната акция срещу него, която се основавала на клевети. След изявлението си Волен Сидеров си тръгна без да присъства на заседанието на съда, тъй като то закъсня поради липса на свободна зала, а лидерът на “Атака” нямал време за губене.

Тъй като в момента Народното събрание е в изборна ваканция, решение по искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на депутатите Сидеров и Чукалов трябва да вземе председателят на парламента Цецка Цачева. От друга страна, според правилника на парламента, такова искане се разглежда не по-рано от 14 дни след постъпването му, което в случая означава, че това ще се случи след местните избори на 25 октомври.

————————————————————————

Какво пише в правилника на 43-тото Народно събрание

Чл. 134. (1) Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за извършено престъпление от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава (чл. 43, ал. 2) – с разрешение на неговия председател.
………..
(3) Когато са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане до Народното събрание, а когато то не заседава – до неговия председател, с което се иска разрешение за възбуждане на наказателно преследване. Към искането се прилагат достатъчно данни.

(4) Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител. Народният представител представя писменото си съгласие до председателя на Народното събрание, който уведомява незабавно главния прокурор и информира Народното събрание на първото пленарно заседание след постъпване на съгласието. Даденото писмено съгласие не може да бъде оттегляно от народния представител.

(5) Извън случаите по ал. 4, искането на главния прокурор и приложените към него данни се разглеждат от Народното събрание, което се произнася с решение, не по-рано от 14 дни след постъпване на искането. При поискване и явяване народният представител се изслушва от Народното събрание.

(6) Когато Народното събрание не заседава (чл. 43, ал. 2), разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народен представител се дава от председателя на Народното събрание. Разрешението, дадено от председателя на Народното събрание, се внася за одобрение от народните представители на първото заседание на Народното събрание.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.