Цацаров освободи всички директори в НСлС

Със заповед от днес главният прокурор Сотир Цацаров освободи всички досегашни завеждащи специализирани отдели в Национална следствена служба (НСлС): Румен Василев, Ваня Дойчева, Ангел Александров, Койчо Трухчев, Младен Петров и Емил Киров. Последният е освободен по негова молба, съобщи БГНЕС. Както komentator.bg вече писа на 4.11. 2013 г. Бойко Найденов си подаде оставката след внезапна проверка, наредена от Сотир Цацаров в НСлС. Тогава проверяващите установиха, че следователите не работели, защото практически нямат работа и дори не идвали в службата, а си организират дежурства. Същевременно техни колеги в съдилищата са затрупани от работа. средно на човек в НСлС се падало да решават по едно-две дела годишно, а заплатите им били близо 3 хиляди лева.

Заместник-главният прокурор по разследването и директор на НСлС Евгени Диков е предложил на главния прокурор проект за нова структура на НСлС в съответствие с Плана за действие на Прокуратурата на България. Предложението включва редуциране на броя на отделите и оптимизиране на специализацията на следователите, съобщиха от прокуратурата. Досегашният заместник-директор на НСлС Петко Петков е подал оставка.

Заместник-главният прокурор по разследването и директор на НСлС Евгени Диков ще предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидатурите на следователите Лъчезар Стоичков Пенев и Кънчо Иванов Митов за заместник-директори на Национална следствена служба, уточняват от прокуратурата.

Лъчезар Пенев е роден на 21.09.1955 г. в гр. Силистра. През 1980 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет със специалност "право". В продължение на 33 г. е работил като адвокат и следовател. В периода 1999 – 2011 г. е началник-отдел в НСлС. Специализирал е в Унгария, Чехия и Гърция. Преминал е курс на обучение в школата на ФРБ по проблемите на разследване на убийства. Кариерата на Лъчезар Пенев е свързана основно с разследване на криминални престъпления. Последната му атестация от ВСС е с оценка "много добър".
Кънчо Митов е роден на 25.05.1955 г. в гр. Панагюрище. През 1988 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет със специалност "право". В продължение на 24 г. е работил като следовател. От 2004 г. е повишен в ранг "ръководител на отдел в НСлС". Специализациите на Кънчо Митов са свързани с разследване на компютърни престъпления, икономически престъпления и трафик на хора. Последната му атестация от ВСС е с оценка "много добър".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.