Цацаров: Мнозина имат интерес да няма силна прокуратура

Върху прокуратурата има два вида натиск – публичен, обществен, от една страна и друг вид натиск – политически, натискът на интереса. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров пред БНТ. Според него публичният натиск не е нещо, от което обвинението има право да се оплакваме – защото това са изискванията на определени групи от обществото за правомерни дейности.

“На мен ми е ясно, че изискванията към нас са високи”, каза Цацаров и наблегна на втория вид натиск – политическият натиск, натискът на интереса. Главният прокурор каза, че заинтересовани да няма силна прокуратура са не само политиците, заинтересовани са издатели, бизнесмени и др.

В студиото на БНТ Цацаров изтъкна, че категорично одобрява акцията на държавното обвинение, ДАНС и МВР в Пазарджик, която заради изтичане на информация се е наложило да бъде планирана наново само за една нощ.

“Агентите и следователите, които работиха по случая, убедиха и председателя на ДАНС, и мен, че операцията е наложителна и сега, след като виждам резултатите от разследването, съм убеден, че сме на правилния път. Независимо, че изтече информация по технически причини, нямаше загуба на доказателствена информация”, разясни главният прокурор. Цацаров изтъкна, че тази операция и извършените действия не са били насочени срещу етническа група, срещу представители на мюсюлманското вероизповедание или каквото и да е друго вероизповедание – целта е била разкриване на конкретни престъпления, заплашващи сигурността на държавата.

Мисля, че ние сме реагирали по национално отговорен начин, подчерта Сотир Цацаров. Той информира, че пропагандирането на “Ислямска държава” е извършвано по различни начини, като се започва от постоянното носене на символите ѝ на дрехи, шапки, като стикери върху коли, минава през проповеди през интернет и скайп и преки проповеди в джамия, където се призовава към готовност по всяко време, като се заповядва да застанат на страната на каузата на войната.

“Тези неща са установени”, категоричен бе Цацаров.

Главният прокурор коментира и развоя на ситуацията около източването на КТБ. Цацаров съобщи, че предстои в близките дни длъжностни лица от международна одитна компания, която няма седалище в България, да направят банкова счетоводна експертиза.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.