Цацаров: Кокинов носи отговорност за назначаването на Петьо Петров

Градският прокурор Николай Кокинов носи отговорност за назначаването на Петьо Петров като ръководител на Столичното следствие. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в Министрески съвет. Обвинител номер едно  се разграничи от решението на Кокинов .

"Решението за назначаване на ръководител на следствен отдел е решение на съответния градски или окръжен прокурор, то не е правомощие на главният прокурор. Всеки носи отговорност за своите кадрови решения. В случая градският прокурор Николай Кокинов носи отговорност за това свое кадрово решение", обясни Цацаров.

"Що се отнася до мотиви за съгласяване, предполагам ме питате за прекратяване командироването в националното следствие. Това е заповед, която е последвала заповедта на Кокинов, с която той решава, че ще осъществи персонална смяна в ръководството на следствения отдел", допълни главният прокурор.

"Издал съм още една заповед – командировал съм досегашния ръководител на следствения отдел в Националната следствена служба. Най-малкото, защото съм решил, че след толкова време той заслужава. Но решението принадлежи на градския прокурор и той трябва да докаже, че това решение ще предизвика резултатите и позитивната промяна, каквото твърди, че ще се получи", коментира още Цацаров.

Петьо Петров беше назначен на поста на 7 март. Той беше сред основните свидетели срещу бившия военен министър Николай Цонев по обвинение за склоняване към подкуп. По време на процеса стана ясно, че Петров е бил активната страна в искане на подкупа. А медиите припомниха, че прякора на Петров е Еврото.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.