Цацаров към Хр. Иванов: Да свалим томахавките и да вземем писалките

“Да свалим томахавките и да вземем писалките. Това призова главният прокурор Сотир Цацаров пред репортерите, които го пресрещнаха преди днешното заседание на ВСС. И уточни, че не е вдигал своята томахавка, но винаги си я носи.

Главният прокурор застана пред камерите и микрофоните заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов. Той репликира, че няма какво да сваля, защото няма томахавка, а само писалка.

На фона на протести и контрапротести, провокирани от съдебната реформа, Христо Иванов обяви: “Помолих хората, които се обявяват в моя подкрепа, да оставят институциите да си свършат работата”. По думите на правосъдния министър, нещата са “докарани донякъде” и не може заради напрежение и грешни фрази всичко да се подложи на риск.

Така и не се разбра дали главният прокурор и министърът на правосъдието наистина са решили да се вслушат в апела от вторник на премиера Борисов, който призова да се спре размяната на реплики за съдебната реформа или просто демонстрират уменията си на оратори и опитни юристи.

Преди размяната на репликите за томахавките и писалките, главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че не трябва реформите в съдебната система да се отлагат за есента, визирайки промените в Закона за съдебната власт, подготвени от министъра. Както е известно, самият Христо Иванов обяви, че ще внесе проектозакона през есента, за да има време да приключи продължаващото обсъждане на предлаганите от министъра изменения.

“Ако започнем всичко отначало, значи никога да не го свършим”, каза Сотир Цацаров. Главният прокурор коментира и критичната оценка на Европейската комисия за работата на прокуратурата, като на практика прехвърли “топката” в полето на ВСС.

“Какво мога да направя аз – да образувам дисциплинарни производства и да чакам да се развият тук на третия етаж (сочи заседателната зала на ВСС)? Ефективни разследвания се правят от ефективна прокуратура, ефективна полиция и ефективна ДАНС”, каза Цацаров, цитиран от “Правен свят”. Сайтът цитира и правосъдният министър Христо Иванов, който помоли за кредит на доверие с обяснението, че
фронтът за реформи, който е отворен, е много широк и няма как всичко да стане за едно лято.

“НПК, съдебните сгради, съдебната охрана, юридическото образувание и куп други проблеми, които са натрупвани с години, това са все огромни теми”, каза министърът. Христо Иванов увери, че до есента ще е завършил анализът за това какви изменения трябва да се направят в процесуалните закони.

“Оставка няма да подам, защото ми я иска този, онзи, или другият тротоар. Няма да я подам, защото една група е решила, че тя ще бъде моралният съдник на това общество и ще нарече себе си „Протестна мрежа” и ще тръгне да обикаля институциите”. Така отговори Цацаров на въпрос за продължаващите протести, участниците в които настояват за оставката му като главен прокурор.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.