Цацаров иска имунитета на кандидат за общински съветник, нападнал екип на Нова ТВ

Главният прокурор Сотир Цацаров ще внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение кандидатът за общински съветник в Самоков Трайчо Василев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за хулиганство. Това съобщиха от прокуратурата във връзка с инцидента с екип на Нова телевизия в ромската махала на град Самоков. В информацията се изтъква, че под ръководството на Районна прокуратура – Самоков, незабавно след получаване на сигнал за извършени престъпления срещу собствеността, личността и реда и общественото спокойствие, е започнало разследване за хулиганство, отличаващо се с особена дързост и цинизъм, и унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Извършен е оглед на местопроизшествие, разпитват се свидетели-очевидци на престъпленията. Приобщен е към доказателствата по делото видеоматериалът, отразяващ част от престъпните прояви.

От доказателствата по делото се установява, че единият от извършителите на хулиганските действия е Трайчо Василев – кандидат за общински съветник в Самоков. От деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник Василев се ползва с имунитет – срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК.

В ЦИК все още не е постъпило искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на кандидата за общински съветник Трайчо Василев от Самоков. Това каза в предаването “Преди всички” на БНР говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, като допълни, че няма разписан срок в Изборния кодекс за подобно искане и действията се предприемат по преценка на главния прокурор.

И за ЦИК няма срокове, но в такива случаи трябва да се действа незабавно, каза още Камелия Нейкова. – Ако кандидатът се оттегли сам, ЦИК го заличава от кандидатската листа. Не може да бъде заменен и кандидатската листа не се пренарежда, поясни Нейкова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.