Цацаров: Имаме данни за нов, трети участник в атентата в Бургас

Прокуратурата отлага внасянето на обвинителен акт по делото за атентата в Сарафово срещу автобуса с израелски туристи, тъй като по делото има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно. Това съобщи преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че забавянето се налага, защото се очаква изпълнението на нови международни съдебни поръчки, свързани с разкритията за нов участник и изрази увереност, че след изпълнението на тези поръчки прокуратурата ще разполага с далеч повече доказателства.

В отговор на въпрос Цацаров съобщи, че България е направила запитвания по съответния ред за предаване на българското правосъдие на другите двама участника в атентата, които са в чужбина. По думите на главния прокурор, решението дали ще ни бъдат предадени е на друга държава и все още нямаме отговори на направените запитвания.

На 25 юли 2013 година, година след бомбения атентат срещу автобус с израелски туристи, в следствие на който загубиха живота си петима израелски и един български гражданин, МВР разкри самоличността на атентаторите от Сарафово, а  властите помолиха обществеността за съдействие по отношение на две лица, за които се предполага, че са свързани с атентата.

Двамата са идентифицирани като Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN), роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN), роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин.

В периода 28.06 – 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. „Слънчев Бряг” и с. Равда. Освен това са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности със следните имена: Brian Jeramiah JAMESON, Jacque Philippe MARTIN и Ralph William RICO, като са наемали и автомобили, ползвайки тези самоличности.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.