Църквата и вярващите честват Голяма Богородица

Днес се чества църковният празник Успение – заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

На този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Марияна и Мариана.

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничните богослужения за Успение на Пресвета Богородица в Троянския манастир.

Стотици хора от вчера са в Рилския манастир, където по традиция прекарват нощта срещу Успение Богородично. Заради огнището на бруцелоза обаче, в района е въведен пропускателен режим, напомни БНР.

Денонощният пропускателен режим по пътя за манастира на входа на град Рила беше въведен в четвъртък вечерта и ще бъде свален в неделя. Следи се дали преминават автомобили, превозващи животни за дарение на Светата обител или курбан за празника.

Причината е откритото наскоро огнище на бруцелоза в град Рила.

Всяка година хора, които посещават Рилския манастир за празника Успение Богородично, даряват животни. За първи път тази година всички едри, дребни, преживни и чифтокопитни животни, предназначени за дарение, ще бъдат поставени под карантина, а предаването им ще става с протокол.

1 Comment

  1. Срам, засрамете се и се събудете от колективното зомбиране. Първо да кажем, че празнуваме смъртта на някого? Па радост, па почивки, па трапези. А той умрял. Второ: празнуването на подобен празник няма библейска основа. Дева Мария, майката на нашия Господ е починала и както всички починали от Адам и Ева досега е в тайна Божия. И тя както и всички определени за спасение ще възкръсне при идването на Христа. Тоест Дева Мария не може да каже нищо на Исус, ни добро, ни лошо. Празникът Богородица е древновавилонски култ към небесната царица. Бог се гневи на подобни празници. Стига зомбиране, после се чудим защо Бог не помага, защо Бог се крие като гинем по пътищата, като стават всички лоши неща, с които се сблъскваме.

Leave a Reply

Your email address will not be published.