Царевец отново приюти оперния фестивал “Сцена на вековете”

Във Велико Търново продължава започналия в петък традиционен Летен оперен фестивал "Сцена на вековете". До 28-и юли на сцената в средновековната крепост Царевец под открито небе Софийската опера и балет ще представи три свои постановки.

Днес публиката, за която има 1000 места в тронната зала на двореца на Царевец, ще гледа операта "Тоска" от Пучини. На 22-ри и 23-ти юли е премиерата на балетния спектакъл "Откровения", създаден специално на "Сцена на вековете". За 27-и и 28-и юли в афиша е включен шедьовърът на Верди "Бал с маски", съобщи пред БНР директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Той изтъкна, че тези две представления – "Тоска" и "Бал с маски" се раждат на "Сцената на вековете" по съвсем нов начин.

Най-ценното, че ние вкарваме крепостта в съотношение с музиката, мизансцена, действието, казва Пламен Карталов. – „А цялата зрителна зала и сцената, това е нашият исторически хълм Царевец”, допълва диригентът. Карталов е горд, че в тазгодишното издание на фестивала участват един от най-добрите артисти на Софийската опера нейният брилянтен оркестър, хорът и балетът.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.