ЦАМ: ГЕРБ с 21.3 % подкрепа, БСП с 18.9%

Ако изборите бяха на 9 май, за ГЕРБ ще гласуват 21.3%, за Коалиция за България – 18.9%, за ДПС – 7%, за „Атака” – 4.9%, за Движение „България на гражданите” – 4.9%. Това показва социологическо изследване на нагласите на избирателите преди вота на 12 май, проведено от Център за анализи и маркетинг (ЦАМ).

Данните сочат още, че по-голямата част от избирателите следят скандала с подслушванията, а само на 3 на сто това е повлияло на избора им.

За последните седмици ГЕРБ губи около 2% подкрепа, а БСП печели около 1% за последните седмици. Движение „България на гражданите” увеличава процентите си, което е заради скандала с подслушванията, коментира директорът на ЦАМ Юлий Павлов.

Ето и процентите на партиите след първите пет. Национален фронт за спасение на България получава 1.8% подкрепа от избирателите, Либерален алианс – 1.5%, Коалиция СДС – 1.4%, БМРО – БНД – 1.3%, коалиция ДСБ – БДФ – 1.2%, коалиция „Център – Свобода и достойнство” – 1%, „Лидер” – 0.9%, РЗС – 0.8%, „Глас народен” – 0.7%.

Павлов съобщи още, че 27.7% от избирателите се следят и се вълнуват от скандала с подслушванията, а 48.1% посочват, че знаят за случващото се, но не се интересуват особено от него. Същевременно едва 2.8% посочват, че скандалът им е повлиял и те са променили решението си за кого да гласуват, а 80.7% заявяват, че скандалът не им е повлиял на решението за гласуване.

Данните от изследването показват, че около 3,5 млн. българи ще гласуват. На този етап 19.4% от анкетираните посочват, че ще гласуват, но все още не са решили за кого.

Възможните коалиционни конфигурации според Павлов са за математически възможна двупартийна коалиция, която обаче не би била възможна като политическо взаимодействие. Най-вероятно ще има нужда от поне трипартийна коалиция за съставяне на кабинет, смята Павлов.

Допитването е проведено в периода 30 април – 4 май и в него са участвали 1012 пълнолетни български граждани.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.