ЦАМ: ГЕРБ – 32%, БСП – 28%, РБ и ББЦ – по 6%

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, пет партии и коалиции ще имат свои представители в него. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и “България без цензура”, показва изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в края на април сред 1023 пълнолетни граждани и цитирано от Кросс.
ГЕРБ събират близо 32 процента, БСП – около 28 процента, а Реформаторският блок и “България без цензура” ще имат около 6 процента от вота на избирателите, съобщи директорът на Центъра Юлий Павлов. Неговата прогноза е, че ГЕРБ и БСП ще имат по 6 депутати в европарламента, ДПС – трима, а двете коалиции ще бъдат с по един депутат.
Анкетата показва още, че при провеждане на предсрочни парламентарни избори днес, в парламента биха влезли същите пет партии, като ГЕРБ запазва преднината си пред БСП.
Анкетата показва още, че при провеждане на предсрочни парламентарни избори днес, в парламента биха влезли същите пет партии, като ГЕРБ запазва преднината си пред БСП.
39,7 % са убедени, че е по-скоро важно да се гласува на предстоящите избори за европейски парламент, а 13,8 % са отговорили, че въобще не се интересуват от политика. 36,7 % ще гласуват със сигурност и са решили за кого, 24,5 % със сигурност няма да гласуват, а 22.9 % ще гласуват, но се колебаят за кого. Обаче, ако евро изборите бяха днес със сигурност ще гласуват 47, 5 % от запитаните. 50,1 % биха се възползвали от преференциалното гласуване.
Недоверието на българското общество към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е по-голямо, отколкото към министър-председателя Пламен Орешарски. Борисов води с 65,2 % на 63,5 % за Орешарски. Безспорен лидер по липса на доверие остава Волен Сидеров, като през април 85,5 % от запитаните са посочили, че по-скоро нямат доверие към него, добави Павлов.
Сред другите политически лидери към, които хората нямат доверие се нареждат – Николай Бареков със 78,8%, Валери Симеонов – 66,2%, Лютви Местан – 78,7%, Росен Плевнелиев – 50,7%, Ивайло Калфин – 65,3%, Меглена Кунева – 74,3%, Сергей Станишев – 71,1%, Георги Първанов – 64,7%.
23,3% от хората смятат, че сегашното правителство се справя по-добро от това на ГЕРБ, спрямо 25,2% през март. Най-голям е процентът (38,7%)на хората, които са отговорили през април, че настоящото правителство се справя като предишното. Интересна е ситуацията и дали настоящето правителство трябва да изкара пълен мандат, като това мнение подкрепят 40,0 % от попитаните, а с малка преднина 40,8% отговарят, че настоящето правителство е вредно за страната и трябва да се проведат предсрочни избори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.