Цачева отне думата на депутат, четящ декларация от името на ПГ

Парламентът си даде месец ваканция заради изборите

Парламентарната група на ДПС за втори път през тази седмица целокупно напусна пленарната зала по време на заседание на Народното събрание. В днешния петък-13-то число това се случи в израз на протест срещу това, че водещата заседанието Цецка Цачева отне думата на депутата от ДПС Мариана Георгиева, която искаше да прочете декларация от името на парламентарната група във връзка с отменен неин въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова за община Сърница, където тази събота ще се проведат местни избори.

След като ПГ на ДПС напусна пленарната зала председателят на Народното събрания обяви 10-минутна почивка. След възобновяване на заседанието, от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Четин Казак заяви, че случилото се е прецедент срещу парламентарната практика и ДПС остро протестират, а въпросът ще отнесат към етичната комисия на парламента.

По време на почивката Четин Казак коментира в кулоарите на парламента, че председателят на Народното събрание нямаше право да отнема правото на изявление от името на парламентарна група.

„Цецка Цачева отне думата на народен представител, който се изказва от името на парламентарна група. Председателят на Народното събрание, както и водещ заседанието на парламента няма право да отнема думата при изявление от името на парламентарна група”, коментира Четин Казак. И добъви, че няма ограничение законово или в правилника на парламента – всяка парламентарна група да говори по тема, която е извън програмата на Народното събрание. Попитан дали случилото се ще накара ДПС да поиска оставката на Цачева като председател на парламента, Казак отговори, че парламентарната група на ДПС ще обмисли всички варианти, ако Цачева не се коригира.

Също в кулоарите Мая Манолова от „БСП лява България” определи случилото се като неправилно от гледна точка на действията на Цачева и добави, че това дава възможност на ДПС за по-силно представяне на местните избори там, поради това, че медиите ще проявят по-засилено внимание към това.

Една община, която не е вписана в политиките на управление на кабинета, може ли да функционира? Това попита депутатът от ДПС Мариана Георгиева, чиято дума бе отнета от председателя на парламента Цецка Цачева заради изявление от парламентарната трибуна, в което Георгиева попита защо е отпаднал от днешния парламентарен контрол въпрос за община Сърница, където в събота ще има местни избори. Визирайки правителството и неговата управленска програма, Георгиева заяви: “Те просто ще оставят община Сърница на самотек и тя ще фалира, след като не е разписана в политиките, няма я в оперативните програми на ЕС за финансиране за следващия бюджетен период”, заяви тя и попита как тогава съществува такава община и как тогава гражданите и бизнеса се вписват в инвестициите, финансовите средства, политиката на реформи в ключови сектори. „Те не я броят, след изборите те ще я закрият”, каза още Мариана Георгиева.

Тук водещата заседанието Цецка Цачева прекъсна депутатката от ДПС с аргумента, че изявления от името на групи се правят по общи въпроси, а не е по конкретни. Преди това на няколко пъти Цачева Мариана Георгиеваи, че ще й отнеме думата, което и направи в последствие. Въпреки, че микрофонът на Георгиева бе изключен, тя продължи да чете изявлението си. След това Цачева предупреди, че ще я накаже, след което прекъсна заседанието на парламента за 10 минути.

В паузата Мариана Георгиева коментира пред репортери, че по време на изказването си в зала, когато Цецка Цачева я санкционира и й отне думата, тя е визирала програмата за управление на правителството и не е правила предизборни изявления.

„В програмата на правителството за 4-ри годишен период включва текстове, мерки, приоритети и цели, където е разписано, че има 264 свързани общини и показва, че не броят 265-тата община- Сърница“, обясни тя. По думите й управляващите нямат морално политическото право и са в режим на управленско лицемерие, защото в документите на властта Сърница не се брои като община.

„В срещите си с избиратели си са най-сладкодумни и най-активни“, допълни Георгиева, цитирана от “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.