„Труд”: Зрее нов скандал с европарите за наука

           

Пореден скандал се заформя заради проекта за оперативната програма за "Наука и образование за интелигентен растеж", по който България очаква да получи 1,5 млрд. евро от Брюксел в периода 2014-2020, съобщава електронното издание на „Труд”.

Проблемът е, че в програмата, по която се работи в момента, пари за наука и образование реално няма предвидени. Според финансовата обосновка на т.нар. приоритетни 6 оси излиза, че научното развитие и просвещението ще се разбират като финансиране на следдипломни квалификации, развитие на работната сила, преодоляване на бедността и приобщаване на ромските групи. Науката е разчетена само като технологично развитие и иновации (строеж на центрове и купуване на апаратура), за което са предвидени 568 млн. евро.

Приоритетите са определени от работна група от 96 души, основно чиновници от различните ведомства и представители на неправителствени организации. Институции като Съюза на учените например не са включени. Заповедта за назначаването на екипа формално е подписана от министъра в служебния кабинет Николай Милошев, но е изготвена от зам.-министърката в екипа на ГЕРБ и в служебното правителство Петя Евтимова. Преди дни в Брюксел са били алармирани от наши учени, че той ще предизвика брожения.

Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви пред "Труд", че има готовност да бъдат ревизирани приоритетните оси по програмата, така че да има пари за наука и образование. „Тази програма има за основна цел да реформира образованието и да финансира по адекватен начин науката. Ако е необходимо, приоритетите за периода 2014-2020 г. ще бъдат преразгледани", заяви тя.

Зинаида Златанова потвърди, че въпросът е бил обсъждан в Брюксел и ЕК е препоръчала да се отдели повече внимание на проекти, свързани с реформа на средното и висшето образование.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.