“Труд”: Противозаконна е идеята неосигурените да плащат за 15 г. назад

Предложената промяна от здравния министър д-р Петър Москов всеки, които не се осигурява, да плати здравните си вноски от 2000 г. досега, е противозаконна. Това пише в днешния си брой „Труд”, като се позовава на коментари по темата на депутати от опозицията, от управляващото мнозинство и висши магистрати. Цитират се върховни съдии, според които законова поправка не може да има ретроактивно действие, тъй като преди 15 или дори 12 години са действали съвсем различни закони, а държавата и гражданите са спазвали именно тях.

В сряда здравният министър внесе в Министерския съвет точно такава промяна в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), правителството я гласува и тя вече е за обсъждане в парламента.

„Преди 4 г. Конституционният съд излезе с решение по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с което приравни осигурителните вземания с данъчните. По този начин и давността на осигуровките също стана 5-годишна като при данъците”, допълва д-р Емил Райнов (БСП), зам.-шеф на здравната комисия. На същото мнение са и депутати от ДПС и ГЕРБ, според които няма как да се изискат вноски отпреди 15 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.