“Труд”: Бизнесът ни губи 143 млн. евро от руското ембарго

Най-малко 143 млн. евро са щетите за българския бизнес от руското ембарго за внос на стоки от Европейския съюз, по оценки на родни предприемачи и държавни ведомства. От тях поне 93,2 млн. евро са загубите в агросектора, а 50 млн. – в машиностроенето. Загуби отчита и туризмът, тъй като гостите от Русия намаляха с 20% това лято, съобщава в днешния си брой вестник “Труд” (www.trud.bg).

“Коментатор.Бг” припомня, че в края на юни бе съобщено, че държавен фонд „Земеделие“ е обезщетил общо 66 земеделски производители със 703 хил. лв. заради наложеното от Русия ембарго върху вноса на селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС). Парите са по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

От разплащателната агенция отчитат, че с изплатените средства са финансирани близо 4 хил. тона гъби, домати, зеле, карфиол, корнишони, краставици, круши, моркови, нектарини, праскови, пиперки, сливи и ябълки.

Двете извънредни схеми за подпомагане в земеделието заради руските санкции, които бяха въведени през миналата година от Европейската комисия (ЕК), подпомагат производители с нотифицирани от Брюксел заявления.

Заедно с това те трябва да са подали исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара” и “небране” в областните дирекции на фонд „Земеделие“, а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от разплащателната агенция.

Месец по-късно министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че загубите за българското земеделие от руското ембарго са 82 милиона лева.

На 12 септември министър Танева съобщи нови данни. Според анализ на министерство на земеделието с 51 млн. евро са по-ниски приходите на българските млекопроизводители вследствие на руското ембарго.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.