“Труд”: 25 млрд. лева е оборотът на сивия сектор

Оборотът на сивия сектор в България е около 25 млрд. лв. на година. Сумата не включва контрабандата и приходите от престъпни дейности. Това пише в днешния си брой “Труд”, като цитира казаното от президента на КНСБ Пламен Димитров по време на дискусия от националната кампания “Бизнес на светло за по-добро бъдеще”, организирана от синдикалната организация и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Една от най-проблемните зони са обществените поръчки, през които в бизнеса годишно влизат 6-8 млрд. лв. публични пари. Според проучване на Асоциацията на индустриалния капитал 55% от бизнеса смята, че в повечето случаи конкурсите не са прозрачни и безпристрастни.

Сивата икономика изкривява конкуренцията и пазара, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и добави, че бизнес организацията ще работи за прокарването на промени за изсветляването на икономиката.

Ако продължим да толерираме сивата икономика, огромно предизвикателство през следващите години ще бъде дълговото бреме, което постоянно ще расте. Не можем с лека ръка да приемем, че всеки мандат трябва да струва 10-ина процента от БВП нов дълг, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

(Четете изказването на министър Владислав Горанов в рубриката “Анализи)

(Снимка: сайт на МФ)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.