Тройно съгласие НС да работи тази седмица по старата програма

Цецка Цачева от ГЕРБ, Атанас Мерджанов от Коалиция за България и Лютви Местан от ДПС постигнаха съгласие помежду си за програмата на парламента до края на седмицата.
Представителите на три от четирите парламентарни групи, формиращи 42-то Народно събрание се отзоваха на поканата на председателя на парламента Михаил Миков. Цачева обаче закъсня с около половин час, което даде основание да се предполага, че ГЕРБ няма да участва в консултациите и във формирането на кворума, необходим за пленарните заседание на парламента.

Имаме уточнение на трите парламентарни групи с общо съгласие да подкрепим програмата от миналата седмица, съобщи след края на разговорите новият председател на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. Той допълни, че и трите групи са поели ангажимент да не внасят предложения за включване на допълнителни точки в дневния ред.

Това обаче не се отнася за евентуалната актуализация на бюджета на НЗОК. Както вече съобщихме, предложението на Надзорния съвет на Здравната каса за актуализация на бюджета й е подписано от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и днес трябва да пристигне в Министерски съвет (Разстоянието между МЗ и правителството е под 500 метра). Което означава, че ако на редовното си заседание в сряда правителството одобри проектозакона за актуализация на бюджета на НЗОК, то той може да бъде внесен в Народното събрание още същия ден, разпределен по ресорни комисии и т.н.

Ако има предложение за актуализация на бюджета на НЗОК и на съответната част на държавния бюджет, сме готови да участваме в разискванията, каза в тази връзка Атанас Мерджанов. И съобщи, че днес следобед представители на КБ, заедно с Емил Райнов – заместник-председател на Комисията по здравеопазване, ще имат среща с представители на НЗОК и БЛС.

Ако Министерският съвет предложи проект за актуализация на бюджета на НЗОК и в тази част и Репуликанския бюджет, парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложение за актуализация на бюджета, увери и лидерът на ДПС Лютви Местан.

ГЕРБ вече подписаха споразумение с БЛС да гласуват актуализацита.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.