Тройната коалиция в Гърция се разпадна

На практика тройната коалиция, която управлява Гърция се разпадна, след като Гръцката Демократична левица (DIMAR) реши да изтегли министрите от кабинета и свали подкрепата си от премиера Андонис Самарас. Преди да вземе това решение ръководството на партията преговаря и с другите коалиционни партньори – ПАСОК и „Нова демокрация", но безрезултатно, съобщи "Стандарт".

Повод за оттеглянето на левицата стана решението на премиера Самарас да бъде закрита държавната телевизия ERT отпреди десетина дни. Това решение предизвика поредните масови протести и доведе до общонационална стачка на журналистите. Впоследствие съдът разпореди телевизията временно да поднови излъчването.

Демократичната левица има двама министри и двама зам.-министри в кабинета на Самарас. Предстои партията да вземе решение и дали да продължи подкрепата си за управлението в парламента. Ако обаче го оттегли, останалите две управляващи сили ще имат мнозинство от само три депутата.

Оттеглянето на Демократичната левица от правителството допълнително ще налее бензин в огъня на политическата нестабилност и ще разклати способностите на Гърция да овладее дълговата криза, в която се намира, коментира Би Би Си.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.