Тристранката пусна в парламента част от пенсионната реформа

На поредно свое заседание участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигнаха съгласие за промяната в условията за пенсиониране в следващите години и отложиха за по-късен етап “горещия картоф” за инвалидните пенсии и за вноските за втора пенсия. Така след направените и от двете страни компромиси в парламента ще бъде внесена част от пенсионната реформа.

“По този пакет, който сега внасяме в Народното събрание има принципно общо съгласие. Бих отправил призив към парламентарните групи да се вслушат в него”, коментира след заседанието на тристранката вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той благодари на министрите и на премиера, защото се намесил в някои от критичните моменти в преговорите, като подчерта, че всеки от участниците в НСТС е бил достатъчно разумен и зрял да направи отстъпка.

“Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. От името на ГЕРБ се надявам, че тя ще бъде подкрепена”, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след срещата. По думите му голяма част от проблемите проблеми са “замитани” и отлагани във времето и “затова беше много трудно да се намери разумен компромис”.

С промените се цели в дългосрочен план дефицитът в Националния осигурителен институт да бъде намален, а размерът на пенсиите постепенно да нараства чрез увеличаване на възрастта и на размера на осигуровката. Проектът предвижда възрастта за пенсиониране да стане 65 години като първите засегнати ще са мъжете, родени през 1964 г., и жените, родени през 1972-ра. Това ще се случи съответно през 2029-а и 2037 година.

Синдикати, работодатели и правителство са се споразумели възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години – за втората категория труд.

“Връщаме текста, в който при закриване и съкращаване на мина ще се пенсионират на 45, но до навършване на 55 години нямат право да получават пенсия и заплата – за миньорите. В сектор „Сигурност” е така, както познавате предложението: в Закона за МВР пише, че са служители първа категория”, обясни социалният министър Ивайло Калфин. Така полицаите ще излизат в пенсия малко преди да навършат 53 години, като възрастта ще се увеличава до 55 г. Регламентира се и че възползвалите се от ранно пенсиониране няма да могат да се връщат отново на същата работа.

Социалните партньори са се споразумели с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40%.

Осигуровките от 2017 г. ще бъдат повишени с 1%, а през 2018 г. с още един, но тази част ще влиза в общественото осигуряване, а не, както беше предвидено, да е за втория стълб.

Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов апелира частта от пенсионната реформа, чието внасяне в Народното събрание предстои, да не става обект на политическа търговия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.