Трио Владигерови изнесоха концерт в Берн

В концертната зала на  „Йехуди Менухин Форум“  в Берн, Посолството на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн организираха  концерт по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и в рамките на съпътстващата културна програма за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.

Участие в тържествения концерт взеха известните български изпълнители Трио Владигерови: Екатерина Владигерова- пиано, Александър Владигеров – тромпет, флюгелхорн, Константин Владигеров – кларинет, пиано и живеещата в Швейцария известна българска пианистка Ирина Георгиева.

Посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, Н.Пр. Д-р Меглена Плугчиева поздрави гостите. Тя подчерта, че културата заема централно място в програмата на Българското председателство, особено в годината на Европейското културно наследство. Целта на събитието е да се представи България, нейната култура и традиции. В духа на Българското председателство, през тази година празникът се свързва и с кирило-методиевски юбилей, който отбелязва едно от събитията, направили ни част от Европа. Това е годишнината от освещаването на славянските книги в Рим от папа Адриан II, с който акт старобългарският език става третият културен език в Европа. Единадесет века по-късно България внесе официално тази азбука в Европейския съюз, като по този начин дава своя значителен принос към европейското културно наследство.

Мероприятието беше посетено от многобройна публика от представители на швейцарската общественост,  дипломатическия корпус и българската общност.

Изпълнителите покориха отбраната публика. Виртуозните изпълнения на авторските джаз творби с традиционни български мотиви на Трио Владигерови и на пианистката Ирина Георгиева  допринесоха за настроението на празника.

Концертът завърши с Химна за 24-ти май 2018 г. „Върви народе възродени“, чието изпълнение развълнува и изправи на крака присъстващите в залата приятели на България и нашите сънародници.

След концерта участниците в мероприятието поднесоха цветя пред паметната плоча на Св.св. Братя Кирил и Методи в двора на българското посолство.

Гостите имаха възможност и да опитат качествени български вина и да се запознаят с кулинарните традиции на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.