Трима тайни свидетели потвърдиха обвиненията срещу имамите

Тайни свидетели с кодови имена 004, 002 и 005 потвърдиха тезите на обвинението по делото в Пазарджик срещу имамите, обвинени в антидържавна дейност и проповядване на радикален ислям.

Обвиняемият Ахмед Ахмед е духовният водач на мюсюлманите в ромския квартал "Изток" в Пазарджик, съобщи свидетелят, скрит зад кода 004. Според показанията му, прочетени от съдията,  първоначално Ахмед Ахмед е имал малко привърженици, но след това те станали повече. Обвиняемият уверявал, че така ще стане и в Пловдив. Тайният свидетел твърди, че организацията "Ал Уакф алислями" е основен спонсор за дейността на Ахмед Ахмед.

В показанията си пред съда той казва, че е мюсюлманин и живее на място, където има и други религии. Там са се появили емисари от Пазарджик, ръководени от Ахмед Ахмед и започнали да проповядват радикален ислям. Учели хората, че не трябва да се подчиняват на държавните закони, а на религиозните. Говорело се е също, че държавата ще стане халифат, а всички хора ще станат мюсюлмани, както доброволно, така и с меч.

Нелегалната организация „Ал-Уакф ал-ислями“ е финасирала щедро обвиняемите, които живеят богато без да работят. Парите донасяха от Саудитска Арабия мъже, отишли на хаджилък, съобщи 002, от чийто показания личи че е твърде добре запознат с това, за което 12 имами и съпругата на единия от тях са на подсъдимата скамейка.

Свидетелят посочи обвиняемите Саид Мехмед Мутлу, Хайри Шерифов и Байрам Ушев като проповедници на салафитски ислям. Те, както и подсъдимият Меджид Дъбов говорели за джихад,  за това, че България трябва да стане мюсюлманска държава, в която да важи шериата.

Религия, подплатена с бойни изкуства

В религиозното училище в Рудозем, според свидетеля, са обучавани младежи салафити, които освен да проповядват са изучавали и различни бойни изкуства.

За подобна дейност говори в показанията си и свидетел 005. По думите му, един от основните обвиняеми – Ахмед Ахмед – бил оборудвал фитнесзала в пазарджишката джамия „Абу Бекир”, където тренирали както 20-те мъже от неговия наказателен отряд, така и роми от пазарджишкия квартал „Изток”. Свидетелят твърди, че тези хора са предизвикали инцидент и са нападнали местни младежи край една от църквите в града точно на Великден.

И двамата защитени свидетели твърдят, че проповедниците на радикален ислям са забогатели от дейността си. Според 005 подсъдимият Ахмед Ахмед от Пазарджик е станал най-заможният човек в ромския квартал „Изток”, имал три коли, които се водели по документи на други хора и т.н. Потвърдено бе написаното от komentator.bg, че Ахмед Ахмед се е занимавал с проповядването на радикален ислям сред ромите в Пазарджик още през 2003 година, както и това, че е съден за изгарянето на българското знаме. След присъдата Ахмед престанал да проповядва в джамията, но продължил да насажда идеите на салафитството по кафенета, на сватби и погребения. Освен това призовавал хората да не участват на избори, защото Аллах решавал тези неща.

Подсъдимият Меджид Дъбов пък агитирал да не се гласува за гяури, а само за правоверни, сочи в показанията си свидетел 002. Според него има напрежение между мюсюлманите, породено от разликите в начина на проповядване на новите и старите имами. Освен това били отправяни заплахи от обвиняемите към мюсюлмани, изповядващи традиционния ислям. Затова голяма част от мюсюлманите се страхували от проповедниците.

Как се разпитва таен свидетел

Процедурата е сравнително тромава, тъй като първоначално свидетелят се разпитва само от съдия в присъствието на стенограф. След това се прави протокол от разпита, който се прочита в съдебната зала и се раздава на страните по делото. В следващите 15 минути защитата и обвинението имат право да отправят писмено своите въпроси към свидетеля. После съдията му ги задава, отговорите се стенографират и така нататък.

Свидетелят има право да не отговаря на въпроси, които могат да разкрият неговата самоличност, пол, вероизповедание, професия, сиреч да застрашат статута му на защитен свидетел.

Към свидетел 005 бяха отправени общо около 20-ина въпроса от прокурора Недялка Попова, адвокатът на Ахмед Ахмед – Хари Хараламбиев и още един от защитниците на подсъдимите. От отговорите на тези въпроси, прочетени от съдията, стана ясно, че свидетелят е запознат с мюсюлманската религия, контактува с много мюсюлмани и смята, че след проповедите на Ахмед Ахмед има промяна във вида на жените, които са запонали да се забулват. Тази промяна била най-очевидна през последните 2 години.

Въпросите към свидетел 002 бяха много повече – може би над 40. Обяснението е в подробностите, подкрепящи тезата на прокуратурата, които свидетелят съобщи. Свидетелят вкара в „заверата” и главния мюфтия, който по думите на 002 разпределял щедрите парични помощи, които идвали от Саудитска Арабия.

Във въпросите към 002 и 005 имаше и такива, в които се държеше да съобщят дали са присъствали на проповеди на подсъдимите, изповядват ли исляма, доколко са запознати с него, пътували ли са в Турция и посещавали ли са служби в тамошни джамии и т.н. Свидетел 002 например посоче, че изповядва традиционния ислям. Не е работил в МВР и ДАНС, с основно образование е, но има познания за исляма. Участвал е и в събрания към Главното мюфтийство. Преди това 005 отказа да съобщи дали изповядва исляма, въпреки показанията му, че е посещавал много джамии и пророведи у нас и в Турция.

Кой пали джамии?

Непосредствено преди началото на заседанието в залата избухна препирня между един от обвиняемите и репортер на телевизия „Алфа”. „Ние сме мирни хора и не палим черкви, докато вие палите джамии, госпожо от „Атака”, заяви човек от подсъдимата скамейка. Той повтори:”Вие палите джамиите, протестирате и след това говорите глупости”. Репортерката попита коя точно джамия са запалили, друг подсъдим припомни инцидента преди година край софийската джамия и така, до намесата на част от адвокатите. Междувременно част от подсъдимите протестираха срещу това, че ги снимат, но операторите и фотографите останаха в залата до влизането на съдията.

Интресът на медиите към делото бе впечатляващ. В залата имаше репортери на БНТ, bTv, Nova, на редица от централните всекидневници и информационни агенции, на Български Хелзинкски комитет. Тук бяха и двадесетина близки на обвиняемите, повечето жени. Жените бяха забрадени, но само една бе забулена от глава до пети в черно и с бурка, зад чийто процеп пробляскваха единствено очите й. Някои от тези жени споделяха помежду си, че ги е страх да излязат от съдебната зала докато вън тече митингът на националистите.

ВМРО: България е на ръба на гражданска война

България е на ръба на гражданска война след разпада на социалната политика в държавата. Ромското население е на полето между завоеванието на ислямистите и турското разузнаване. Това заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пред участниците в поредното протестно шествие по улиците на Пазарджик в подкрепа на независимостта на българския съд и срещу проповядването на радикален ислям. Джамбазки добави, че циганите живеят на ръба на бедността и в борбата си за оцеляване са склонни да възприемат чужди за тях религиозни учения, особено когато това е щедро платено.

В шествието от общината до съдебната палата се включиха сравнително малко хора, предимно активисти и симпатизанти на ВМРО. Колоната водеше председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. В градината пред съда се присъединиха и представители на „Атака”.

За втори път сме тук, за да покажем, че няма да позволим едни хора  от циганската махала в Пазарджик, които срещу пари и облаги се забулват и си пускат бради,  да ни налагат техните норми на поведение и живот, каза Каракачанов пред събралите се. По думите му, не "някакви" си националисти разделят обществото в България, а слабостта на държавните институции, калпавите български правителства и антиконституционната партия ДПС.

Шествието протече мирно и без инциденти. Участниците в него носеха транспарант с надпис „Държавата гние – проблемът сте вие”. Те се опитаха да направят своебразен митинг на тротоара пред Съдебната палата, въпреки засиленото полицейско присъствие. Униформените отпратиха митингуващите в отсрещната градина, което предизвика протести, тъй като недалеч от входа на съда необезпокоявани стояха на групички десетки мъже със специфичните за мюсюлманите бради.

Полицейското присъствие бе повече от впечатляващо и заради очакванията, че ще пристигнат автобуси със стотици поддръжници на подсъдимите – своебразен отговор на протестните митинги на три националистически формации по време на предишното заседание на съда. Това не се случи, а националистите се разотидоха доста преди обедната почивка на съда.

Професия: адвокат

Защитник на подсъдимия Ахмед Ахмед, както и на някои от останалите обвиняеми и известният пазарджишки адвокат Хари Хараламбиев. Той е известен адвокат и е защитавал знакови фигури като така наречения Цар Киро и Роко от Кърджали. Сегашната ситуация е малко по-различна, доколкото Хари Хараламбиев е и председател на Общинския съвет в Пазарджик.  От наскоро създаденото в града гражданско Сдружение за пряка демокрация призоваха Хараламбиев да се оттегли от участието си в това дело, тъй като намират за неморално ръководителят на такава институция като Общинския съвет да защитава хора, обвинени в антидържавна дейност. По време на заседанието на съда днес се наложи съдията да изчака адвокат Хараламбиев, тъй като той – по думите на друг от защитниците на подсъдимите – имал малко работа в съседна зала, където се гледало административно дело.

Следващите заседания на съда по делото срещу имамите са насрочени за 17,19, 20 и 21 декември.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.