Трима лекари осъдиха прокуратурата за 100 хиляди лева

Рекордно обезщетение дължи прокуратурата на трима педиатри, обвинени, а после оправдани за смъртта на 5-месечно бебе. Докторите осъдиха държавното обвинение за общо 100 000 лв. обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Това показва проверка на “Сега” в електронното деловодство на Върховния касационен съд. Решенията за обезщетенията на тримата са окончателни. Това е най-високото обезщетение, присъдено на последна инстанция за рухването на един наказателен процес през 2013 г., показва проверка в съдебните регистри.

Досега на извънредно високи обезщетения се радваха предимно юристи и хора от съдебната власт, обвинявани от прокуратурата, а после оправдавани от съда. Когато определят размера на обезщетението, съдиите, които гледат дела по ЗОДОВ, трябва да вземат предвид тежестта на повдигнатите обвинения, колко време е продължило наказателното преследване, дали човекът е бил в ареста и за колко време, как се е отразил процесът върху физическото и психическото му здраве и върху взаимоотношенията му с близките му. Зависи и дали делото е било с обществен отзвук.

Тримата педиатри бяха пратени на съд заради случая с 5-месечното момиченце, което издъхна от менингит в частна болница в Пазарджик в края на март 2007 г. Разследването за смъртта на бебето първо се води срещу неизвестен извършител, а обвиненията бяха повдигнати след няколко месеца. Процесът срещу Т.Д., П.Х. и Г.П. влиза в съда през 2009 г. На 28 май 2010 г. тримата лекари са признати за невинни от Окръжния съд в Пазарджик. Според обвинението първите двама са диагностицирали и лекували детето неправилно и не е отчетено влошаването на състоянието му. Освен това не е бил воден медицински картон за лечението. Г.П. пък е бил дежурен лекар последната нощ от живота на бебето и също е действал некомпетентно. Втората инстанция потвърждава оправдателната присъда, а по време на делото от прокуратурата не поддържат обвиненията. Така през декември 2010 г. тримата педиатри са окончателно оневинени и с право да съдят прокуратурата за вреди.

Г.П. получава 40 хил. лв. от държавното обвинение заради причинените му морални страдания и продължителността на периода, през който е било поддържано незаконното обвинение. Същата сума е присъдена и на Т.Д. за причинените й с наказателното дело “тежки вреди в психологически, здравословен, семеен, социален, професионален план”. На П.Х. са присъдени 30 хил. лв. В решението на върховния съд по неговото дело срещу прокуратурата е разказана жалбата му – че за трите години, през които е продължило наказателното дело за смъртта на бебето, педиатърът е претърпял значителни душевни болки и страдания, психиката му била напълно съсипана, изпаднал в пълна социална изолация, драстично се е нарушил обичайният му ритъм на живот. До повдигане на обвинението П.Х. бил утвърден педиатър, но след това не само не можел повече да се развива, но и да упражнява професията си.

Върховните магистрати отчитат, че наказателното производство е приключило в “сравнително разумен срок – 3.5 г. за две инстанции”, освен това П.Х. е бил с най-леката мярка за неотклонение – подписка, не е отстранен от работа, а сам е напуснал болницата

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.