Трима българи са арестувани в Унгария заради камиона със 71 мъртви имигранти

По предварителна информация българи са тримата граждани, арестувани в Унгария във връзка със случая с откритите тела на имигранти в Австрия. Разследването е установило, че собственик на камиона е български гражданин от ливански произход, предаде БНР, позовавайки се на австрийската полиция.

Нова ТВ цитира на сайта си част от информациите за тази трагедия, публикувани в западни медии.

Трима мъже бяха задържани във връзка с камиона с убитите бежанци, като двама от тях вероятно са българи. Третият е унгарски гражданин, пише германското списание “Шпигел”.

По данни на “Велт” единият българин е с ливански произход. Той е и собственикът на превозното средство, което бе изоставено в Австрия с телата на 71 имигранти в него. Според изданието, установено е, че задържаните са управлявали камиона.

Според австрийската полиция българо-унгарска трафикантска мрежа стои зад смъртта на имигрантите, предаде Ройтерс

Товарният автомобил е бил паркиран на австрийската магистрала в продължение на 20 часа преди да бъде извършена проверка от полицията. Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Най-вероятно по-голямата част от мигрантите са сирийци, като причината за смъртта им е задушаване. Австрийски и унгарски следователи сформираха съвместна комисия за разследване на случая, съобщи БГНЕС.

Говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг заяви във връзка с трагедията в Австрия: “Очевидно е, че бизнесът на трафикантите се разпростира от Средиземно море и към магистралите на Европа. За тези хора човешкият живот няма значение. Бизнесът им се определя от търсенето и печалбата. Това е бизнес, който не зачита по никакъв начин човешкия живот”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.