Трикратен ръст на наблюдателите за вота

Поне три пъти повече наблюдатели ще следят за нарушения на изборите за евродепутати у нас през т.г. Към 17 май в Централната избирателна комисия (ЦИК) са регистрирани 16 333 души, като се очаква броят им да продължава да расте до 25 май. Евровотът през 2009 г. бе проследен от малко над 5500 души, съобщава електронното издание на “Труд”.
До момента около 25 организации са регистрирали наблюдатели. Според новия Изборен кодекс всяка една от тях може да има по двама души в секция, но само един от тях има право да влезе в изборното помещение.
Според новото законодателство хората, които ще следят за манипулации, имат по-големи правомощия. За първи път те ще могат да присъстват на всички фази в изборния процес. Най-голямо струпване на наблюдатели се очаква при преброяването на бюлетините.
Както вече съобщихме, най-много наблюдатели за 25 май – 7533, са регистрирани от неправителствената организация “Младежка толерантност”, чийто офис се намира в централата на ДПС. Фондацията “Европейска алтернатива за развитие” с председател Валентин Тончев е регистрирала 2060 наблюдатели.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.