Три сойфийски квартала протестират срещу мръсния въздух

На 19.12 (вторник) от 19:00 часа ще се проведе троен паралелен протест “Заедно срещу лошият въздух!” на кварталите Красна поляна, Западен парк и Овча купел, съобщиха организаторите на събитието.

За да акцентира върху проблема и факта, че засяга повече от един квартал, протестът ще се проведе паралелно на три места в София – кръстовището на бул. “Никола Мушанов” и ул. “Добротич”, кръстовището на бул. “Президент Линкълн” и ул. “Монтевидео” и на бул. “Александър Стамболийски” и бул. “Вардар”.

“При норма от 50 µg/m3 в тази част на София редовно виждаме стойности на праховите частици от над 500-600 µg/m3, а понякога дори стойности достигащи 1600 µg/m3. Проблемът се дължи на всекидневното горене на всякакви боклуци, кабели, дрехи втора употреба, черчевета, други отпадъци и силно отровни материали”, казват протестиращите.

Праховите частици са само видимата за момента част от проблема (благодарение на доброволно поставени от хората измервателни станции), но още по-голям проблем са останалите токсични вещества, за измерването на които те настояват да се постави официална измервателна станция в района, както и информационни табла в трите квартала, които да информират хората за опасния въздух, който дишат.

“Настояваме и за засилен денонощен контрол срещу изгаряне на отпадъци и опасни за здравето материали, за което е необходима координация между столичен инспекторат, МОСВ, МВР, МЗ”, казват протестърите, които настояват премиерът Бойко Борисов “лично” да се ангажира с проблема.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.