Три пъти бесили Св. Симеон Самоковски, за да остане да живее вечно в сърцата и умовете български

Успели едва на третия път да го обесят. Първия се строшило дървото. Втория – въжето се скъсало. И чак при следващия опит Свещеномъченик Симеон Самоковски, известен и със светското име Симеон Попович, издъхнал на бесилото. Казват, че няма нищо случайно на този свят. Дали и при него е било така? Дали е било Божи знак или просто съвпадение? В Европа през Средновековието, а и след това, било закон: не успят ли да обесят от първия път осъдения – оставят го да си живее. Значи Бог не желае той да бъде екзекутиран. Да, но в Европа. А тук е Османската империя. Повелите са други. Особено през първата половина на 18-ти век. По това време насилието над българите и най-вече – духовенството, е масово и брутално. Отоманската държава води войни на два фронта – и с Руската, и с Автрийската империя. И приблизително тогава започва и организирана съпротива срещу турците в Самоковска мирополия. Център на заверата, станала известна като Въстание на архиереите, е Долнолозенския манастир “Свети Спас”, а ръководител и главен инициатор – митрополит Симеон Самоковски, подкрепян от висши духовници, воглаве с Ипекския сръбски патриарх, под чиято диоцеза в това време е Самоковската митрополия.

Не е известно точно кога се е родил, нито пък къде, за него се знае само, че от есента на 1734-та е вече Самоковски Митрополит – веднага след като неговият предшественик Митрополит Ефрем напуска този свят на 28-ми август 1734-та. Запазена е летописната бележка на Митрополит Симеон Попович за негово посещение в Рилския манастир в края на същата година – написана със стилно обработен почерк и подпис на високограмотен българин и архиерей. Тъй като в Самоков нямало голям храм – единствено в Бельовата църква “Рождество Богородично” (това е най-старият храм в града, от VІ-VІІ в.) се отслужвали богослужения, седалището на митрополит Симеон било в Дупница.

Около 20-ти юли 1737-ма турците го арестували. Домът му бил ограбен и разбит, а митрополитът – окован и хвърлен в тъмница. Там го измъчвали 23 дни. Някъде около 18-ти август – отново във вериги и с железни гюлета на краката, с оскубана брада и коса, целият в кръв и рани, бил отведен в София. По това време Али паша Кюпрюлюоглу издал заповед 350 свещеници, монаси и софийски граждани да бъдат обесени. В това число бил и Самоковският митрополит – главен организатор и водач на бунта срещу султана. Затворили го в турските казарми и отново го измъчвали три дни, а след това – на 21-ви август, го отвели на бесилото зад църквата „Света София“. След като накрая успели, оставили тялото му да виси три дни, докато накрая въжето отново се скъсало! Тук вече наистина е трудно да си представим, че всичко около кончината на митрополита е било низ от случайности.

Пашата пък, от страх, че поклонници ще се стичат на гроба му, забранил светецът да бъде погребан в София. Казват, че Божият промисъл е предопределил мощите му да бъдат погребани в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата. И при археологически разкопки през 1994-та археологът Веселин Хаджиангелов да ги открие, заедно с част от Евангелието, митрополитския жезъл и златотъкана митрополитска одежда. След 2000-та г. става ясно, че митрополит Симеон Самоковски е канонизиран като мъченик за вярата, а след още няколко години мощите на светеца вече са положени на видно място в Бельовата църква, а денят на неговата кончина – 21 август, е обявен за празник на Самоков. Това е и денят, в който Българската православна църква чества паметта на светията.

От рано сутринта самоковци изпълват Бельовата църква за празничното богослужение. След литургията, в двора на църквата свещениците отслужват водосвет, освещават и традиционния курбан, който се раздава за благословение на всички присъстващи. Вечерта отново с тържествен водосвет на градския площад започва официалната програма. Под звуците на българския химн се изнася знамето на града, следват слово на кмета, награждаване на изявени през годината жители и празничен концерт.

симеон

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.