Три комисии в НС отхвърлиха проекта за актуализация на бюджета

На свои заседание депутатите от три парламентарни комисии отхвърлиха предложения от правителството вариант за актуализация на държавния бюджет. Проектът, внесен вчера от Министерски съвет не бе приет от народните представители от левицата и ДПС в Комисията по здравеопазването, Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическата политика и туризъм. В обсъждането не участваха представителите в тези комисии на ГЕРБ и “Атака”.

Две от парламентарните комисии проявиха повече благосклонност към внесения от правителството проект за изменения и допълнения в закона за бюджета на НЗОК. Този проект мина с 8 гласа „за” от членове на Комисията по бюджет и финанси и с 9 гласа „за” от страна на членовете на Комисията по здравеопазването, съобщи “Фокус”.

Въпреки това, заради бламирането на актуализацията на държавния бюджет няма как да мине и новия бюджет на Здравната каса. Министърът на финансите Петър Чобанов обясни, че във вида, в който е внесен бюджетът на НЗОК, се предвижда допълнителният дефицит да е за сметка на дефицита в държавния бюджет. По думите на Чобанов, без промяна в преходните и заключителните разпоредби на Закона за актуализация на бюджета на НЗОК няма как да бъде реализиран във вида, в който е предложен сега и чисто технически това явно изисква промяна в преходните и заключителни разпоредби, което става само между първо и второ четене”.

„Възможно е да се гласува допълнителен дефицит в бюджета на Здравната каса, но тогава в бюджета на държавата трябва да бъде посочен какъв е източникът. Той може да е намаляване на разходите на министерства и ведомства, но това пак изисква промяна в бюджета. Трансферът към НЗОК трябва да бъде отразен, независимо по какъв начин, в държавния бюджет”, добави Чобанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.