Три къщи в Добрич рухнаха заради дъждовете

Паднали са три къщи в Добрич на ул. „Копривщица” вследствие на дъждовете. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от ОД на МВР – Добрич. Няма пострадали и ранени. От областната дирекция нямат информация за това дали има ли опасност от падането на други къщи, тъй като част от старите сгради в града не са били правени със стабилни основи. В частта на Добрич, където са паднали къщите, има подпочвени води и ако не са добри основите на къщите, това може да е причина за падането им.
Сега предстоят комисии, които ще определят на базата на какво се е случило. Има вероятност да паднат и още къщи по бул. „Русия”, тъй като там е и ромската махала и има доста неукрепени къщи.Междувременно проливен дъжд, придружен с гръмотевична буря, се изля в Добрич.Отводнителни дейности се провеждат на територията на града след наводненията от четвъртък, а в канализацията се връща вода. Има прекъснати водопроводи, залети са помпени станции и трафопостове, а достъпът до тях е затруднен.
Продължава да прелива язовирът Плачи дол, като в северната част на Добрич водата не е спаднала изобщо. Виновник за трагедията в Добрич най-вероятно е изпускането на язовири, които са преливали. Това обясниха по-рано днес за Нова ТВ шефовете на дирекция „Строителство и градоустройство” към общината. В продължение на 24 часа десетки семейства в Добрич успяваха да стигат до домовете си само с лодки.
Защо Добрич беше наводнен? Хората там се оказаха прави.
От общината потвърдиха, че са преливали язовири и тази вода е заляла града, а възникналите въпроси са защо никой не е предупредил хората за идващото бедствие и защо никой не е изпуснал язовирите преди те да прелеят.
Сега в Добрич все още има хора, които не могат да се върнат в домовете си. В част от града обстановката остава бедствена.
Хората разчистват района сами и се опитват да се справят с положението със собствени сили.
Пожарната и „Гражданска защита” отводняват Индустриалната зона и канала, който е трябвало да спре водата да нахлуе в Добрич.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.