Три атентата във Франция, Кувейт и Тунис взеха десетки жертви

Три  терористични акта във фабрика в Сен-Кентен-Фалавие, близо до френския град Лион, в джамията „Имам Ал-Садик“ в Кувейт и хотелски комплекси в град Сус в Тунис взеха днес десетки жертви.

Ясин Сали, разносвач и баща на три деца обезглави шефа си, набучи главата му на ограда с ислямистки надписи и взриви газови бутилки в завода на американската фирма “Еър продъктс” близо до френския град Лион. Сали е бил наблюдаван от френските служби през 2006 година, но впоследствие наблюдението върху него е било снето.  Франсоа Олонд определи нападението като терористичен акт. Жители на лионското предградие Сен Приест, където живее семейството, описват атентатора като спокоен човек, който не се откроявал с нищо особено.

Това е първият случай във Франция на обезглавена жертва при терористичен атентат – често използвана практика в Сирия и Ирак от “Ислямска държава”.  Във френския регион Рона-Алпи, където се намира заводът, е обявено най-високо ниво на плана за борба с тероризма “Вижипират” за срок от три дни.

В Тунис 37 души бяха убити и 35 ранени при атака срещу хотел, пълен с туристи в тунизийския курортен град Сус, съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от Би Би Си.  Най-малко един въоръжен мъж е застрелян, а друг е преследван, уточни източник на силите за сигурност, цитиран от Ройтерс. Сус е популярна дестинация сред туристите. От март в Тунис е обявено високо ниво на тревога, след като джихадисти убиха 22 души, главно чуждестранни туристи при атака срещу музей в столицата Тунис. Чужденци масово напускат Тунис.

Министерството на вътрешните работи съобщи пред Би Би Си, че се извършва „терористична атака“ и че има жертви, без да разкрива повече подробности.

Атентатор самоубиец се взриви в шиитска джамия в Кувейт по време на петъчна молитва и уби поне 10 души, съобщава “Ройтерс”, позовавайки се на губернатора на Кувейт.

В публикувано онлайн изказване терористичната групировка “Ислямска държава” пое отговорност за нападението и съобщи, че целта му е била “храм на отхвърлящите” – термин, ползван често по отношение на шиитите, които ислямистите определят като еретици.

Това е първото самоубийствено нападение срещу шиитска джамия в малката държава от Персийския залив, в която шиити и сунити живеят заедно без големи търкания.

Във вторник “Ислямска държава” призова последователите си да увеличат нападенията срещу християни, шиити, и сунити, които се сражават на страната на водената от САЩ коалиция по време на свещения месец Рамадан.

Кувейтският депутат Халил ал-Салих заяви, че богомолците са били коленичили и са се молели, когато атентаторът влязъл в джамия “Имам ал-Садек” и се взривил, при което разрушил стените и тавана.

„Изразяваме своята солидарност с народа на Франция в противопоставянето ни на всяка атака срещу ценностите на мира, демокрацията и свободата“, се казва в изявление на говорителя на МВнР на България.  „Поднасяме своите най-искрени съболезнования на семействата на загиналите и ранените и изразяваме дълбокото си възмущение от използването на агресия.

Убийството на невинни хора не оправдава каквито и да било цели и политики“,

се казва още в позицията.  „Изразяваме надежда, че гражданското общество в страните от региона на Близкия изток и Северна Африка ще намери съпротивителни сили за противодействие на разпространението на терористичната и радикална философия на групировки от рода на Ислямска държава и Ал-Каида“, посочват от външното министерство.

„Изразявайки солидарността си към кувейтския и туниския народи, призоваваме всички сили участници в политическите процеси в страните от региона да мобилизират целия си наличен ресурс в името на възстановяването на стабилността и сигурността във всички конфликтни точки, източник на напрежение“, завършва позицията на МВнР.”Ислямска държава”.

Във френския регион Рона-Алпи, където се намира заводът, е обявено най-високо ниво на плана за борба с тероризма “Вижипират” за срок от три дни.

На снимката: Арестуват съпругата на атантатора във Франция

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.