Трети опит за старт на делото срещу Станишев за изгубените доклади на ДАНС

Подкопаване на съдебната независимост

Днес в СГС ще бъде направен трети опит да се даде старт на делото срещу Сергей Станишев за изчезнали секретни доклади на ДАНС по времето, когато бе премиер.
Вече имаше два неуспешни опита за започване на този съдебен процес. И двете отлагания бяха причинени от една и съща формална причина: това, че Станишев не е получил препис от постановлението на прокурора в законоустановения срок преди датата на съдебното заседание, което пък съдържа предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Това постановление на държавното обвинение на няколко пъти бе връщано от съда заради пропуски или неясноти.
Ако съдът признае лидера на БСП за виновен в това, че в периода 04.11.2005 г.-27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация, той може да бъде наказан само с глоба.
В края на октомври миналата година Сергей Станишев изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за окончателно решение по повод проточилото се съдебно дело за загуба на документи. Според Станишев забавянето дава възможност за спекулации по темата. Дни по-късно прокурорът внесе в парламента искане за снемане имунитета на Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.