Transparency International: София не изпълнява конвенцията за борба с подкупите

България е сред 20-те държави, където има малко или никакво прилагане на Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки. Това сочи доклад на “Трансперънси интернешънъл” (Transparency International) за 2015 г., цитиран от електронното издание на “Дневник”. Изданието изтъква, че докладът представлява независима оценка на прилагането на Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тази конвенция е ключов инструмент за намаляване на световната корупция, тъй като всички 41 държави, които са я подписали, генерират около две трети от световния износ и близо 90% от общите директни чуждестранни инвестиции.

От данните в доклада става ясно, че в 20 държави, сред които и България, има малко или никакво прилагане на конвенцията, която предвижда активно преследване на компании и фирми, подкупващи чуждестранни длъжностни лица, за да спечелят или завишат стойността на договори или за да получат лицензи и концесии. В групата на България с малко или никакво прилагане на конвенцията влизат още Япония, Русия, Испания, Белгия, Мексико, Бразилия, Ирландия, Полша, Турция, Дания, Чехия, Люксембург, Аржентина, Чили, Израел, Словакия, Колумбия, Словения и Естония. Тези 20 държави генерират 20.5% от световния износ.

Докладът на “Трансперънси” подчертава, че трансграничната корупция има огромни негативни последици за населението в засегнатите държави, като основен приоритет трябва да бъде борбата с корупцията по високите етажи на политиката.

Като държави, които активно прилагат антикорупционната конвенция на ОИСР, са посочени САЩ, Германия, Великобритания и Швейцария.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.