Тръмп заяви, че САЩ може и да не изстреля скоро ракети срещу Сирия

Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ може да изстреля ракети към Сирия, в отговор на предполагаемата химическа атака в Дума, във всеки един момент.

Ден след като Тръмп заплаши Русия, че „ракетите ще започнат да идват” към Сирия, той туитна рано сутринта „Никога не съм казвал кога ще атакувам Сирия. Може да е много скоро, а може и да не е.”

Руските бойни кораби напуснаха военноморската база Тартус в Сирия от съображения за сигурност, предаде Ройтерс, цитиран от vesti.bg.

Москва призова Запада “сериозно да обмисли” последствията от заплахите срещу Сирия. Това се случи, след като САЩ и Франция заявиха, че ще реагират на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума през почивните дни.

“Призоваваме членовете на международната общност сериозно да обмислят възможните последици от подобни обвинения, заплахи и особено действия (срещу Сирия)”, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

“Никой не е разрешил на западните лидери да поемат ролята на глобална полиция – едновременно с разследващите, прокурорите, съдията и изпълнителя“, каза тя.

Захарова подчерта, че Русия не търси увеличаване на напрежението. „Руската позиция е ясна“, каза още тя.

По-рано днес френският президент Еманюел Макрон заяви, че има “доказателство”че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо оръжие и ще реагира “навреме”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.