Тръмп уволни главния прокурор на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор на Съединените американски щати, Сали Йейтс, след като тя призова прокурорите от Министерство на правосъдието да не защитават неговата спорна изпълнителна заповед за имиграцията, съобщава Франс прес.

По този начин той създаде една от най-тежките кризи от десетилетия насам в президентска администрация в САЩ в понеделник през нощта.

Йейс е наредила на адвокатите на министерството да не защитават пред съда заповедта на Белия дом за временно замразяване приемането на бежанци от Сирия и на допускането в САЩ на граждани на 7 държави от Близкия изток и Африка.

“Действащият главен прокурор, Сали Йейтс, предаде Министерството на правосъдието, отказвайки да изпълни правна заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените щати“, заявиха в изявление от Белия дом.

“Президентът Тръмп освободи г-жа Йейтс от задълженията й и впоследствие назова Дана Боенте, американският прокурор за източната част на щата Вирджиния, да служи като действащ главен прокурор докато сенатор Джеф Сешънс бъде окончателно потвърден от Сената“, гласи още текстът от администрацията на Тръмп.
Сали Йейтс е от екипа, назначен от бившия президент Барак Обама и изпълняваше длъжността, докато Конгресът одобри номинираният от новия държавен глава Джеф Сешънс.

Но подобна рязка реакция на Белия дом не се е случвала от времето на президента Ричард Никсън, който в края на президентството през 1973г. уволни специалния прокурор, разследващ скандала “Уотъргейт”, довел до падането му от власт малко преди да бъде гласуван импийчмънт от парламента. Това води до оставката на двама високопоставени служители в Министерството на правосъдието.

Министърът Елиът Ричардсън и негов заместник се оттеглят, защото не са съгласни да изпълнят президентската заповед. Случилото се е смятано за пълна PR катастрофа и повратна точка за рухването на администрацията на Никсън.

Тогава събитието става известно като “клането в съботната нощ” и по аналогия с него американските медии веднага нарекоха сегашните драматични събития “клането в понеделнишката нощ”, припомня “Дневник”.

Междувременно час по-късно Тръмп смени и действащия ръководител на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение. Не е посочена причина за решението за смяната на Даниел Рагсдейл.

Томас Хоман, който сменя Рагсдейл на поста, ще помогне „да бъде гарантирано, че прилагаме нашите имиграционни закони във вътрешността на Съединените американски щати в съответствие с националния интерес“, заяви говорителят на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение Джон Кели.

1 Comment

  1. Bravo! Tova e Prezident a ne meka Maria! Da e jiv i zdrav za da opravi Amerika i Sveta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.