Тръмп обяви, че САЩ признава Ерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ признават Ерусалим за столица на Израел и че ще нареди на Държавния департамент да подготви преместването на посолството на САЩ  там от Тел Авив.”Предишни президенти превърнаха това във важно обещание в кампаниите си, но не го изпълниха. Днес аз го изпълнявам”, каза Тръмп.

“Мисля, че дойде моментът да призная Ерусалим за столица на Израел… Смятам, че този курс на действие е в интереса на САЩ и на търсенето на мир между Израел и Палестина… Разбира се, че ще има несъгласие, но вярвам, че след това решение ще постигнем по-добър мир.” По думите му Вашингтон активно ще действа в мирния процес, а вицепрезидентът Майк Пенс скоро ще замине за Близкия изток.

Ерусалим е мястото, където работят премиерът и президентът и много институции. “Десетилетия наред американски представители се срещат с израелските си колеги в Ерусалим, както и аз направих… Ерусалим не е просто сърцето на три религии, но и сърцето на една успешна нация.” Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи това изявление като историческо.   “Хамас”предупредиха, че те са отворили “портите на Ада” за американските интереси. Срещу решението се обяви и френският колега на Тръмп Еманюел Макрон заяви от Алжир, че решението е “едностранно” и Франция не го подкрепя.  Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че подкрепя единствено решение, включващо създаване на две държави и такова, което Израел и Палестина ще вземат съгласно резолюциите на ООН.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.