Трайчо Трайков: КЗК има вина за високите цени на горивата

“Комисията за защита на конкуренцията е институцията, която трябва да обясни защо цените на дизеловото гориво в България са високи. КЗК има широки правомощия. Това, че те предпочитат да се правят на борче, е друг въпрос”. Това коментира в сутрешния блок на bTv бившият министър на енергетиката и член на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Той изтъкна, че високата цена на горивата у нас, сравнена дори с тази в съседните ни страни, е факт от години; факт е, че дори в такъв случай би могло да се внася гориво и от тях, за да се изравни цената, но подобни действия не се предприемат и Трайков не можел да обясни защо.

Според Трайчо Трайков контролът върху пазара на горива в страната не е на ниво и големите играчи на него много често си определят цени, които са доста по-високи отколкото трябва да бъдат.

“Никой не пречи на никого да внася, а пазарът в страната е свободен. Въпросът е кой има възможност да осъществява този внос. В момента може да се каже, че пазарът на горива в страната е сравнително равновесен и цените на него са такива, каквито ги определя търсенето”, опонира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.