Тръгва процедурата за избор на нов главен прокурор

По време на днешното си редовно заседание Висшият съдебен съвет ще обсъди правилата за избор на нов главен прокурор и ще бъде открита процедурата за избор на наследник на Борис Велчев. Все още официалното номиниране на кандидатите не е започнало. По правилник всяка номинация трябва да е придружена от конкретни аргументи защо кандидатурата е подходяща за поста главен прокурор. Кандидатите трябва да представят декларация за имущественото си състояние и по закона за предотвратяване на конфликт на интереси.

За да гарантира справедлив избор, Висшият съдебен съвет най-вероятно ще изготви критерии за оценка на управленската компетентност на номинираните. За да бъде избран един кандидат, той трябва да спечели поне 17 от гласовете на 25-те члена на Висшия съдебен съвет.

В момента функциите на главен прокурор временно изпълнява директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов. На заседанието във вторник Найденов бе предпочетен пред заместник-главния прокурор Галина Тонева.

По време на заседанието си правителството на съдебната власт ще обсъди и поредната порция критики към съдебната власти на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Във вторник след близо петчасови дебати магистратите не постигнаха единодушие как да реагират на критиката на Цветанов към съдебните състави, постановили оправдателни присъди по делата срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков и срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Цветанов отправи критиките си на 4 ноември в предаването „Неделя 150" на БНР.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.