Тръгва конкурс за търсене на нефт и газ в два нови блока в Черно море

До две седмици Министерството на енергетиката ще публикува в Официалния журнал на Европейския съюз (ЕС) обявата за стартирането на конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете „Силистар“ и „Терес“ в Черно море. Това съобщи председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев по време на среща с вицепрезидента на „Статойл“ Рюн Бьорнсън и старши съветника по международните проучвания в норвежката компания Тони Дор. Разговорът се проведе в рамките на Международната петролна седмица в Лондон, където Делян Добрев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков представят потенциала и възможностите за проучване на двата блока в Черно море.
Делян Добрев обясни пред ръководството на „Статойл“, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата „Силистар“ и „Терес“ ще бъде предоставено за срок от 5 години.
От своя страна от „Статойл“ заявиха, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока „Хан Аспарух“ и в румънската част на Черно море. Вицепрезидентът на компанията Рюн Бьорнсън подчерта, че внимателно ще разгледат информацията и възможностите за участие в предстоящия търг.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.